HEA – från kondomer till medicinteknisk utrustning

hea3

HEA Medical fyller 20 år under 2016.

Strax innan Leva & Fungera firar Göteborgsbaserade HEA Medical AB tjugo år som leverantör av hjälpmedel för funktionshindrade, men bolaget har faktiskt en historia som sträcker sig mycket längre än så.

Familjeföretaget HEA grundades 1929 med tre affärsområden

Hjalmar Emil Adamsson som också bildar initialerna i namnet grundade HEA 1929. Bolaget hade tidigt tre inriktningar; HEA gummi, HEA Hälsotek och H.E. Adamssons sjukvårdsbutiker som 1964 blev HEA Rehab.

HEA gummi var som namnet antyder inriktat på försäljning av kondomer. Dessa såldes i kondomautomater som fanns centralt i flera svenska städer ända fram till 70-talet. Under 60-talet började skadegörelsen av automaterna närma sig försäljningen och verksamheten avvecklades och försvann under 70-talet.

HEA Hälsotek drev en kedja med sjuttiofem hälsokostbutiker från Ystad i söder till Boden i Norr som alla bar namnet Hälsotek. Under 70-talet började dagligvaruhandeln också erbjuda hälsokost och när konkurrensen från Konsum och Ica blev för stor valde man att sälja butikerna till butikscheferna på respektive ort. Vissa av dagens life-butiker är före detta Hälsotek.

HEA Rehab var bolaget som erbjöd allt från kryckor till rullstolar inom rehabilitering. Bolaget drevs redan från mitten av 60-talet av grundaren Hjalmars son, Hans Adamsson. Man hade stor egen tillverkning av handikapphjälpmedel för såväl barn som vuxna. Än idag kan man på olika institutioner runt om i landet hitta den klassiska HEA rullstolen i röd galon som är näst intill outslitlig.

hea4
Per Uddén, Permobils grundare och Hjalmar Adamsson, HEA:s grundare testar en prototyp år 1960

Lite kul kuriosa är att HEA:s grundare Hjalmar Adamsson lånade ut pengar till Permobils grundare Per Uddén för att han skulle kunna starta verksamheten. Många ansåg Per Uddén vara en man med lite för ”tokiga” idéer. Den första prototypen till det som skulle bli Permobil byggdes på en HEA rullstol 1960, tre år innan Permobil grundades. Som alla vet är Permobil idag en av världens största tillverkare av elrullstolar.

hea5
Under 60-talet reste HEA:s säljare runt i en vit och blå folkabuss, med texten CP-MÖBLER, som knappast hade förekommit idag.

Under 90-talet köptes HEA Rehab tillsammans med ett par andra bolag av ett stort amerikanskt hjälpmedelsföretag som hade ambitionen att bli störst i världen. Efter några år hade ledningen ändrat inriktning och Hans Adamsson kunde nystarta HEA 1996 och valde i samband med detta att byta namn från HEA Rehab till HEA Medical. I år fyller bolaget tjugo år.

20 år av smarta hjälpmedel – och fortfarande familjeägt

När HEA Medical startades 1996 av Hans Adamsson var idén enkel. Att hitta smarta hjälpmedel för funktionshindrade från hela världen som kunde erbjuda svenska brukare frihet och funktion. Det fanns en historia och ett kunnande som gjorde att man snabbt kunde växa och anställa personal. Som första medarbetare anställdes Helena Fälemark, som idag tjugo år senare driver bolaget tillsammans med sin man, Johan Fälemark.

hea6
Johan och Helena Fälemark.

Johan arbetar med kommunikation och marknad och kommer från filmbranschen, där han under 25 år drivit produktionsbolaget Illusion Film & Television AB som film och tv-producent. Johan har bland annat producerat den Göteborgsbaserade kriminalserien Irene Huss.

Vi har egentligen samma affärsidé idag som för tjugo år sedan. Det handlar om att skapa ett bättre liv för de som använder våra produkter” säger Johan Fälemark som är son till Hans Adamsson. HEA Medical är ett familjeföretag i ordets rätta bemärkelse.

I samband med att vi firar tjugoårsjubileum passar vi på att uppgradera vår grafiska profil med ny logga och den nya taglinen – ETT BÄTTRE LIV” fortsätter Johan. ”Det är det vi erbjuder, både till våra kunder och beställare i hela landet och förstås till brukarna som använder våra produkter”.

hea7
HEA Medicals nya tagline – ”ETT BÄTTRE LIV”

 Framgång som bygger på engagemang

Verksamheten bygger förstås på att bolaget erbjuder bra produkter, men också att man engagerar sig i kunderna på ett nästan passionerat sätt med hög servicenivå.

HEA är ett välskött och framgångsrikt företag med 8-10 anställda som idag omsätter drygt 14 miljoner, men framför allt vill vi göra ett bra jobb. Vi vill att HEA skall uppfattas som ett bra företag” berättar Helena.

Bolaget har under tjugo år byggt upp ett bra förtroende med kunderna som till övervägande del är arbetsterapeuter där man försöker ge tips och råd samtidigt som man inte är rädd för att skapa individuella kreativa lösningar för att brukaren skall få möjlighet till ett bättre liv med en produkt från HEA Medical.

Världsledande inom positionering

En av bolagets mest betydelsefulla produktkategorier är bälten och selar från det amerikanska företaget Bodypoint.

När man sitter i rullstol är både funktion och design viktig. Våra bälten och selar från Bodypoint är världsledande, både när det gäller design och kvalitet.” säger Helena. Sortimentet består av höftbälten, bröstselar, hygienbälten, vristselar, vadmattor och elastiskt universalband. Det Seattle-baserade företaget arbetar kontinuerligt för att höja prestationsnivån för produkter inom sittande och positionering. Bodypoint har varit drivande och deltagit i utvecklingen av ISO certifiering för positioneringshjälpmedel globalt för att nämna ett exempel. Produkterna från Bodypoint har också livstids garanti.

Störst på gummi även 87 år senare

Intressant är att HEA började sin verksamhet med gummi 1929 och idag 87 år senare består den enskilt mest säljande produkten fortfarande av gummi. Den produktkategori som under de senaste åren ökat mest är ramper för tillgänglighet.

Vi är faktiskt störst i Sverige på tröskelramper av gummi och utöver de flesta landstingen i Sverige är nästan alla landets kommuner från Ystad till Övertorneå våra kunder” berättar Johan.

hea8
Tröskelramperna av gummi hjälper många, men katten Glenn har inga problem med trösklar

 Förutom Bälten, selar och ramper arbetar idag bolaget med produktgrupper som armhjälpmedel, rullstolstillbehör, antihalkmaterial, hjälmar, huvudstöd och tryckavlastande dynor. Antihalkmaterialet från engelska Dycem är ett bra exempel på ett långsiktigt samarbete som visar på hur viktigt det är med bra relationer, även med tillverkarna. Dycem är originalet från 1966 och företaget fyller 50 år i år. HEA har haft den svenska agenturen och salufört dessa antihalkprodukter sedan starten för femtio år sedan.

 Leva & Fungera är den viktigaste mötesplatsen för både bransch och brukare

Eftersom Leva & Fungera är Nordens främsta mötesplats för människor som söker hjälpmedel har HEA Medical ställt ut med monter sedan mässan startade och även innan mässan fanns i sin nuvarande form erbjöd Svenska Mässan utställningar för branschen.

hea9
1985 förevisar Hans Adamsson stående och Helena Fälemark liggande HEA Rehabs produkter för Sveriges Drottning på Handikapp-85 som Svenska Mässan i Göteborg arrangerade.

Succén fortsätter med Belgaren Bart som föreläsare

I samarbete med Leva & Fungera har HEA Medical bjudit in den belgiska fysioterapeuten Bart Van der Heyden som föreläsare i det officiella programmet. Bart är specialiserad inom området rullstolssittande och har över 18 års erfarenhet som praktiserande sjukgymnast. Idag är Bart en åtråvärd föreläsare som berättar om sina erfarenheter kring positionering, förflyttning och sårbehandling för arbetsterapeuter och fysioterapeuter över hela världen.

hea10
Bart Van der Heyden ”in action” under ISS, International Seating Symposium i Vancouver, Canada, februari 2016

HEA Medical bjöd in Bart Van der Heyden som föreläsare till Leva & Fungera utanför det officiella programmet både 2011 och 2013. Föreläsningarna blev så populära att flera arbetsterapeuter och fysioterapeuter önskade hit Bart igen, vilket gjorde att HEA Medical tillsammans med arrangörerna bjöd in Bart till Leva & Fungera 2015.

Utöver två fullsatta föreläsningar för yrkesverksamma körde Bart en extra föreläsning som vände sig direkt till brukarna, vilket var mycket uppskattat” säger Maria Nilsson som är ansvarig för Leva & Fungera.

hea12
Maria Nilsson har många järn i elden och ansvarar för Leva & Fungera.

Till Leva & Fungera 2017 kommer Bart att ge sin syn på hälsoekonomi, genom att vända på begreppet och se hur ett förebyggande arbete med bland annat positionering kan löna sig långsiktigt och skapa en hållbar totalekonomi, istället för att bara fokusera på kostnadsbesparingar.

Under tjugo år har man lärt sig hur viktigt det är att bemöta kundernas ofta individuella behov och önskemål.

Vi har ingen automatiserad kundtelefon med svarsalternativ. Vår policy är att alltid svara i telefon när någon ringer under arbetstid” säger Helena Fälemark och påpekar att många kunder, oftast väldigt engagerade arbetsterapeuter har unika utmaningar med enskilda brukare och att det därför är viktigt att kunna ge tips och råd.

Helena välkomnar alla besökare till HEA Medicals monter under Leva & Fungera där alla har möjlighet att såväl se och känna på produkterna som att diskutera de många utmaningar som hjälpmedel för funktionshindrade ofta innebär.