Dräkten som ger människor som lider av spasticitet ett rikare liv – prova den på Leva & Fungera!

Mollii är ett alldeles unikt klädesplagg som ger människor som lider av spasticitet chansen till ett nytt och rikare liv. Den innovativa dräkten är försedd med elektroder som gör att oönskade reflexer avtar. På Leva & Fungera får besökarna chansen att testa den.

Produkten, som bygger på en unik innovation, har tagits fram av Inerventions, med huvudkontor i Solna. Dräkterna sys av specialutbildade sömmerskor i Estland.

Företaget, som är i snabb tillväxt, grundades av Fredrik Lundqvist och dräkten Mollii (tidigare kallad Elektrodress) introducerades på den svenska marknaden 2012. Den säljs idag i 11 länder i Europa samt i Australien.
– Våra ambitioner är höga. Vi har världspatent och någon motsvarande produkt finns ingen annanstans, säger Helen Aronsson, fysioterapeut på Inerventions.
Produkten når varje dag nya kunder och berättelserna från de som blir hjälpta är ofta gripande: ”Idag kunde jag för första gången dricka ett glas vatten själv”, berättar t ex en fransk pojke.

Andra klarar att gå på toaletten själva, att klä sig, att laga mat och diska, etc.
– Jag träffade en kvinna i höstas som hade en väldig ovanlig diagnos, som gjorde att hon inte kunnat stå upp på flera år, berättar Helen.
– Då hon fick stimuleringen i och med strömmen från dräkten kom hon över det tröskelvärde som krävdes och klarade av att stå på egna ben igen. Hon har en blogg, strahlemo.se, där hon skriver utförligt om det hänt.

Dräkten har visat sig lindra effekterna av en rad neurologiska skador och sjukdomar cerebral pares, MS, ryggmärgsskada och stroke. Att stå, att gå, att hålla i ett glas – vardagliga saker, sådant de flesta tar för givet, men som innebär en helt ny livskvalitet för de som inte kan. För många ger också dräkten möjlighet till avslappning och en rofylld sömn. Användaren har i regel på sig dräkten under en timme varannan dag.
– Effekten håller i sig i två dygn för de flesta. För vissa MS-patienter och ryggmärgsskadade håller varar den ett dygn ungefär, så de får använda dräkten lite oftare, förtydligar Helen.

I sin monter på Leva & Fungera har Inerventions provexemplar av Mollii, som besökarna kan testa. Än så länge är det bara ett landsting i Sverige, Västernorrland, som sedan i höstas kan erbjuda sina invånare Mollii som kostnadsfritt hjälpmedel. I Sörmland, Uppsala och Dalarna pågår utvärdering just nu. I övriga delar av landet får en köpare betala hela kostnaden, 38 505 kronor.
– Vi förhandlar med alla landsting och regioner, men det är utdragna processer, säger Helen Aronsson.

Totalt har dräkten idag cirka 700 användare, varav hälften i Sverige. Den är säkerhetsklassad, CE-märkt och har SS-EN-ISO-certifikat 13485.