IT-företag storsatsar på Leva & Fungera

HiQ gör i år en storsatsning på Leva & Fungera. För första gången är man med både som utställare och medverkar i seminarieprogrammet.
– Och så har vi hjälpt Passalen med en ny app ”Göra.nu” som vi släpper på mässan, säger Marie Norrbrink på HiQ.

 De senaste två, tre åren har HiQ tagit fram en rad digitala hjälpmedel, främst appar, som förenklar livet för människor med funktionsvariation.
– Vi brinner för är att förenkla för människor med hjälp av modern teknik. Och då måste man tänka alla, inte bara vissa, säger Marie Norrbrink, affärsområdeschef för offentlig sektor på HiQ i Göteborg.

Hon menar att företaget fått upp ögonen på ett nytt sätt sedan man börjat jobba mer mot offentlig sektor. För Marie själv fick ett möte sommaren 2015 avgörande betydelse.
– Vi hade gjort hemsidan för Kungälvs kommun och blev involverade som digital partner i Match Race-seglingarna i Marstrand, berättar hon.
Där träffade hon Ia Kjellsdotter från föreningen Passalen, som arbetar för allas rätt till ett meningsfullt och aktivt liv under mottot ”Fritid för alla”.
– Tycke uppstod, kan man säga. Ia har i många år arbetar som entreprenör för ungdomar med funktionsvariation.
– Vi slog ihop våra fenomenala superkrafter och deltog ifjol i Post- och Telestyrelsens innovationstävling.
Vinnarna, som belönades med pengar för att utveckla en app, avslöjades i juni 2016. HiQ/Passalen var en av dem.

Utvecklingsarbetet drog igång omgående. Det resulterade i appen ”Göra.nu” som kommer att presenteras offentligt för första gången på Leva & Fungera, där både HiQ och Passalen är med som utställare. Marie tror att appen kan få stor betydelse för många människor.
– Den öppnar också möjligheten för föreningar och verksamheter att på ett lättillgängligt sätt presentera sig och tala om vad som händer.
– Har man t ex en musikverksamhet kan man spela in en filmsnutt som visar vilket tema man ska ha nästa vecka. Och så kan man lägga in den, tillsammans med information om var och när.

HiQ har också andra app-samarbeten som visas på mässan: man har t ex hjälpt Mun-H-Center med en app kring ovanliga diagnoser och Trafikverket med en app som underlättar för användare med nedsatt syn att resa med tåg. Även Göteborgs stad evenemangs- och arenabolag Got Event har tagit initiativ till en app för att förbättra tillgängligheten på sina arenor. Här fick HiQ uppdraget att vara med och utveckla appen som initialt ska innehålla syntolkning, teckentolkning och en funktion för ersättning av teleslinga.

Erik Johansson Lönnroth på Synskadades Riksförbund var referensperson i projektet:
– Bara tanken på att kunna sitta var som helst, tillsammans med vem som helst och med syntolkningsljudet i öronen är riktigt spännande. Det blir en helt ny frihet, säger han.

På Leva & Fungera samverkar HiQ med mässteamet kring en paneldebatt under rubriken ”Att leva och fungera i Göteborg år 2021”.
– Got Events nya app är ett perfekt exempel på att det kommer att bli bättre framöver. Vi vill visa fram många sådana exempel, säger Marie.
Hon ser mässan som ett tillfälle att möta målgruppen och inspireras:
– Vi vill prata om vad vi har gjort och vad som kan göras bättre.
– Ju mer kontakter vi har med användarna, desto mer lär vi oss och gör förhoppningsvis ett bättre jobb i vår digitala innovationsprocess.