Nya rön: rolig rehab är bättre än tråkig!

Alltsedan 1970-talet har Rehabcenter Treklöverhemmet gått i bräschen och använt lustfyllda aktiviteter inom neurologisk rehabilitering. Nu verkar forskningen ha kommit ikapp.
– Nya rön ger oss rätt. De visar att rolig träning ger bättre effekt än tråkig, säger Ann Sörbo, rehabiliteringsläkare.

På Leva & Fungera utvecklar Ann Sörbo, konsultläkare på Rehabcenter Treklöverhemmet i Ljungskile, en del av Bräcke Diakoni, sin syn i seminariet “Hjärnan måste få ha roligt också!”. Natur, kultur och miljö kan, enligt henne, påverka lusten till och effekten av neurologisk rehabilitering.
– Jag kommer att ta upp flera exempel och visa många bilder på hur vi jobbar med skapande och lustfyllda aktiviteter, säger hon.
– Det gäller att hitta träningsmoment och aktiviteter som deltagarna – som vi kallar dem – tycker om, tycker är roligt. Det är en utmaning för både oss i behandlingsteamet och deltagarna själva.

Ny forskning visar att hjärnans kognitiva förmågor ökar när en individ gör sådant som han eller hon själv upplever som lustfyllt.
– Idag kan man via funktionella magnetröntgenundersökningar visa hur olika träningsmetoder påverkar funktionerna i hjärnan, berättar Ann Sörbo.
– Man kan till och med få effekt på hjärnans återhämtning bara genom att visualisera, genom att tänka att man gör en viss rörelse.

Traditionellt har neurologisk rehabilitering ofta handlat om monotona övningar som att flytta pinnar och klämma på bollar. Träning ska vara träning, punkt.
– Människor är olika tåliga, så för många har den träningen hjälpt. Men för de som behöver mer stimulans har den inte hjälpt, säger Ann.
– Det viktiga är att våra deltagare fortsätter träna även när de kommer hem.

På Treklöverhemmet insåg man det redan på 1970-talet. Sedan dess har man gått sin egen väg och varit föregångare i Sverige med att erbjuda fritidsaktiviteter i träningen. Metoden går ut på att, via ett kreativt teamarbete, försöka finna ut vilka aktiviteter som passar varje deltagare, det han eller hon tycker är lustfyllt.
– Vi har ju naturen och havet strax intill, vilket är en stor fördel. På våra friluftsdagar har vi morgongympa på stranden. De som vill kan paddla kanot.
– Andra aktiviteter kan vara att måla, arbeta i trädgården, baka, laga mat eller träna balans och koordination genom Wii-spel, vilket vi även kommer att demonstrera på mässan.

Med andra ord: allt man själv finner lustfyllt och som samtidigt innebär en spontan träning, som medverkar till återhämtning av förlorade funktioner. Att en del experter rynkat på näsan har teamet fått vänja sig vid.
– Vi har fått höra kommentarer typ: ska de komma ut och göra sådana löjliga grejor, vad är det för mening med det?
– Men själva har vi ju märkt vilken effekt det haft. Det är roligt att forskningen nu äntligen verkar komma ikapp och ge oss rätt…