Program

Föreläsningar av inspirationsföreläsare och nyckelpersoner om de viktigaste frågorna i branschen.

Under respektive programpunkt nedan ser du vilken scen den arrangeras på (klicka på respektive rubrik för mer information). Du kan också se vilken scen respektive programpunkt arrangeras på med hjälp av de olika färgerna. En grön cirkel innebär att programpunkten arrangeras på Stora scenen, en orange cirkel innebär att programpunkten arrangeras på Leva Scen & Bar och en röd cirkel innebär att programpunkten arrangeras på Nya scenen.

Stora scenen (klicka här för att se programpunkterna på Stora scenen)

Leva Scen & Bar (klicka här för att se programmet på Leva Scen & Bar)

Nya scenen (klicka här för att se programmet på Nya scenen)

 • Alla dagar
 • tisdag 04 apr
 • onsdag 05 apr
 • torsdag 06 apr
 • FavoriteStar

  Mina favoriter


  Visa endast favoriter
 • Filtrera på Scen

Page 1
tisdag

Kasta loss med oss SFFF

Scen: Leva Scen & Bar

Sveriges funktionshindrades frilufts- och fiskeförening anordnar fiske- och båtturer för personer med olika funktionsnedsättningar. 3 000 personer kan inte ha fel! Go go go SFFF go.

Teckensång & livemusik med Eldorado All Stars

Eldorado All Stars Scen: Stora scenen

Välkommen till en show med musik, tecken och dans tillsammans med personal och arbetstagare från Eldorado. Eldorado är en mötesplats för aktivitet, kunskap och kultur för personer med grav intellektuell funktionsnedsättning samt deras anhöriga och personal. Eldorado Kafé och kultur är en daglig verksamhet.

”Med rullstol i Grönsakshissen” – Företagskvinnan som blev gravt funktionshindra......

Marie Hav Lundkvist Scen: Leva Scen & Bar

Marie gick från att vara en nordisk aktiv, gående företagskvinna till att ha en rullande vardag som gravt funktionshindrad på bara 1,5 år. Marie har en ovanlig genetisk muskel- och nervsjukdom som förlamar hennes kropp och hon har i dag hjälp dygnet runt. Förutom att hennes nerver och muskler förlorar sin kraft är hon i dag också gravt hörselskadad och flera vitala funktioner i kroppen är påverkade, bl.a. hennes förmåga att läsa och skriva som förr.

Den nya värld som Marie nu mötte var en värld som vi ”friska” inte kan föreställa oss.  Möten med samhället, vården – ja omvärldens bemötande och brist på respekt för en medmänniska med ”rullande” ben och många hjälpmedel hade Marie aldrig trott hon skulle få uppleva. Men med en stark livsglädje har Marie klivit in i sin nya funktionshindertillvaro. Det blev en bok – ”Med rullstol i Grönsakshissen” där hon berättar med glimten i ögat om alla sina nya möten. Boken har fått otroligt positiv respons både i Sverige och Norge då den ger ett uppvaknande för oss alla som läser den.

Marie tror på Hopp och Optimism och kallas Hopptimisten.

Ny app för att anmäla enkelt avhjälpta hinder!

Andreas Johansen Scen: Leva Scen & Bar

Den 6 mars 2017 lanserade Göteborg Stad appen ”Anmäl hinder” som låter göteborgarna anmäla enkelt avhjälpta hinder direkt på plats med geotaggning, foto, kategorisering och möjlighet att beskriva hindret med text. Det är valfritt att lämna kontaktuppgifter men nödvändigt för att få återkoppling på sin anmälan. Staden bedömer anmälan och det är fastighetsägarens ansvar att åtgärda hindret.

Appen "Anmäl hinder" har öppen källkod vilket innebär att alla kommuner fritt får kopiera appen, sätta dit sin kommunlogga och relansera appen för sina kommuninvånare. Det innebär att Göteborg Stad har skapat en möjlighet för de många kommuner som saknar resurser på området, att med ett kostnadseffektivt steg kraftigt förbättra sin tillsyn av lagen om enkelt avhjälpta hinder.

Talare: Andreas Johansen, Utvecklingsledare för tillgänglighet och användbarhet på Fastighetskontoret i Göteborg Stad

KomHIT Flykting

Susanne Bäckström, Ulrika Ferm Scen: Stora scenen

Projektet KomHIT Flykting har en nätbaserad resurs där olika verksamheter kan hämta material som stöder kommunikation med människor på flykt. Materialet tas fram tillsammans med verksamheter inom hälso-, sjuk- och tandvård och översätts till de tio vanligaste asylspråken. Ulrika Ferm, projektledare och enhetschef samt Susanne Bäckström, logoped, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Dart Kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning

Ny opera SHANGHAI – vem styr ditt liv?

Sophia Alexandersson Scen: Leva Scen & Bar

I seminariet tar Sophia Alexandersson avstamp i ShareMusic & Performing Arts egen verksamhet med arbetet för en jämlik scen och presenterar den nya operan SHANGHAI. Föreställningen produceras i samarbetet med GöteborgsOperan.

SHANGHAI lyfter människors röster och förmågor i en banbrytande scenkonstupplevelse som skiljer sig från allt vi tidigare hört. Ett experimentellt scenkonstäventyr skrivet direkt för en inkluderad ensemble med artister från GöteborgsOperan och ShareMusic & Performing Arts. Verket speglar samhället i all sin bredd, och ger operan nytt spelrum – genom att lämna det bekanta och invanda.

Sophia Alexandersson är verksamhetschef och konstnärlig ledare för ShareMusic & Performing Arts.

ShareMusic & Performing Arts är en internationell kulturorganisation som arbetar med utveckling av scenkonsten. Visionen är att alla människor ska ha möjlighet att uttrycka sig konstnärligt, i en värld där olikheter ses som värdefulla. www.sharemusic.se

HjärnPunkten - mötesplats för alla med förvärvad hjärnskada

Kerstin Söderberg, Marie Hagby Scen: Stora scenen

Hjärnkraft driver ett Arvsfondsprojekt i samarbete med Dalheimers hus och Sensus studieförbund. Det startades för att förbättra den fysiska och psykiska hälsan för de med förvärvad hjärnskada och har blivit en succé. Deltagarna själva bestämmer innehållet och i den sociala träffpunkten kan du både lära mer, fika, delta i aktiviteter och social samvaro. Kerstin Söderberg och Marie Hagby berättar mer och visar bilder från verksamheten.

Att kommunicera med barn som har flerfunktionsnedsättning

Anna Rensfeldt Flink Scen: Nya scenen

Anna Rensfeldt Flink, leg. logoped och doktorand som även talar om föräldrautbildningar som Habilitering och Hälsa arrangerar. Habilitering och Hälsa Västra Götalandsregionen står värd för föreläsningen.

Därför att mitt liv är unikt

Malin Andrén Scen: Leva Scen & Bar

Malin Andrén Riksföreningen Grunden.

Move & Walk

Eszter Horváth Tóthné Scen: Leva Scen & Bar

Från häxjakt till beprövad erfarenhet - Move & Walks/Konduktiva Pedagogikens 20-åriga resa.

Eszter Horváth Tóthné.

Att drabbas av stroke mitt i livet

Elin Lindqvist Scen: Stora scenen

Elin Lindqvist berättar om sin historia som neurologpatient. Hon drabbades av en stroke i april 2015, har inga fysiska hinder som kvarstår men lider av hjärntrötthet och är fortsatt sjukskriven på grund av det. Elin arbetade tidigare som sjuksköterska och har genom det även inblick i hur vården fungerar.

Vardagstaktik – Strategier i vardagen, en helhetssyn på livet!

Jenny Ström Scen: Nya scenen

Vilken trebarnsförälder som helst har svårt att få vardagen att gå ihop. Jenny Ström, som själv har AD/HD och Asperger, har barn med samma egenskaper, är ensamstående och dessutom egen företagare, vet vilket kaos i vardagen det kan bli.

Jenny visar på ett underhållande och levande sätt hur en dag i livet kan se ut för personer med dessa egenskaper. Hon ger även konkreta tips på strategier, hjälpmedel, produkter, stöd och mycket mer som gör att kaos kan bli någorlunda ordning. Träffas även i monter B06:52.

Intensiv gångträning efter kardiovaskulära sjukdomar (hjärt och kärl)

Jørgen R. Jørgensen Scen: Leva Scen & Bar

Inaktivitet efter hjärt- och kärlsjukdomar medför fysiologiska muskelförändringar och nedsatt kretsloppsfunktion vilket ytterligare nedsätter funktionen. Funktionell kretsloppsträning är en effektiv intervention och bekräftelse för detta samt videoklipp från träningen kommer att presenteras.

Jørgen R. Jørgensen, fysioterapeut, MR.

Erik Ljungbergs Stiftelse för full delaktighet delar ut stipendium

Scen: Leva Scen & Bar

Erik Ljungberg var en uppmärksammad debattör och aktivist inom funktionshinderrörelsen. Stiftelsen vill hedra hans minne genom att dela ut stipendier till personer som arbetar i hans anda. Välkommen till Leva Scen & Bar för att se vilka som blir årets stipendiater! Läs mer om oss på Facebook eller på www.erikljungbergsstiftelse.se

RättVisat – mitt digitala kommunikationspass

Johanna Björnhage, Lina Bjarnegård Carlsson Scen: Stora scenen

”Det bästa kommunikationshjälpmedlet som vi fått ta del av på sju år” Hur låter jag när jag menar ”ja”? Vilken min visar jag när jag är ledsen? Nya appen RättVisat – mitt digitala kommunikationspass ger barn och unga med funktionsnedsättning ett nytt sätt att förmedla sig. På föreläsningen får du en genomgång av hur appen fungerar. Verksamhetschef Johanna Björnhage, Förskolan Stegen och Spåren och leg.logoped Lina Bjarnegård Carlsson, Habiliteringen Bräcke, Bräckediakoni.

Tänk hälsoekonomi – sitt rätt

Bart Van der Heyden Scen: Nya scenen

HEA Medical har bjudit in den belgiska fysioterapeuten Bart Van der Heyden som föreläsare till mässan. Bart är specialiserad inom området rullstolssittande och har över 20 års erfarenhet som praktiserande sjukgymnast. Idag är Bart en åtråvärd föreläsare som berättar om sina erfarenheter kring positionering, förflyttning och sårbehandling för arbetsterapeuter och fysioterapeuter över hela världen.

Att hitta rätt i myndighetsdjungeln

Eva Dornerus, Lisa Andreasson Scen: Stora scenen

Lots för barn och vuxna med funktionsnedsättning erbjuder information och vägledning om vilket stöd som finns i samhället för barn och vuxna med funktionsnedsättning samt vägledning till rätt myndighet eller instans. Lisa Andreasson och Eva Dornerus berättar mer.

Arbete till 100% - av sin förmåga

Penilla Günther Scen: Leva Scen & Bar

SKOOPI, de arbetsintegrerande sociala företagens intresseorganisation.

Page 1
onsdag

Stress- och ångesthantering för unga vuxna med rörelsenedsättning

Bräcke diakoni Scen: Leva Scen & Bar

Projektet StrÅng vill belysa den stress som många unga vuxna med rörelsenedsättningar upplever - och hur den påverkar deras liv. Genom en presentation som varvas med filmvisning får personerna själva berätta om sina upplevelser och vikten av projektet.

Vardagstaktik – Strategier i vardagen, en helhetssyn på livet!

Jenny Ström Scen: Nya scenen

Vilken trebarnsförälder som helst har svårt att få vardagen att gå ihop. Jenny Ström, som själv har AD/HD och Asperger, har barn med samma egenskaper, är ensamstående och dessutom egen företagare, vet vilket kaos i vardagen det kan bli.

Jenny visar på ett underhållande och levande sätt hur en dag i livet kan se ut för personer med dessa egenskaper. Hon ger även konkreta tips på strategier, hjälpmedel, produkter, stöd och mycket mer som gör att kaos kan bli någorlunda ordning. Träffas även i monter B06:52.

Lågaffektivt bemötande

Annelie Karlsson Scen: Stora scenen

Lågaffektivt bemötande är en av de hetaste metoderna för att hjälpa personer som behöver lugn och förståelse. På Leva & Fungeras seminariescen kommer Annelie Karlsson att berätta hur det funkar. Metoden är till nytta för alla som möter människor med särskilda behov, menar Annelie, som är utbildad lärare, specialpedagog och rektor och som också driver företaget Funkkonsulten

Håll klaffen!

Bräcke diakoni, Håll Klaffen! Scen: Leva Scen & Bar

Kom och lyssna på musikunderhållning med bandet ”Håll Klaffen!” från daglig verksamhet Utsikten i Lerum. Alla kan spela gitarr! Kom och se och lyssna på gamla godingar.

Olika vägar till sysselsättning, praktik och arbete

Bräcke diakoni Scen: Leva Scen & Bar

Daglig verksamhet kan innebära olika saker för olika personer, men gemensamt är att man erbjuds någon form av sysselsättning.  Lyssna på fyra samtal i intervjuform; tre med deltagare på daglig verksamhet i Lerum och ett med Klara, som driver ett café på Nääs Fabriker i Tollered - som senaste året tagit emot flera praktikanter från daglig verksamhet.

Filmen "Flickan, mamman och demonerna"

Scen: Nya scenen

Sahlgrenska Psykiatri Psykos och IFS Göteborg visar den guldbaggebelönade filmen av Suzanne Osten (bästa kvinnliga huvudroll - Maria Sundbom).

IFS i Göteborg visar filmen ”Flickan, mamman och demonerna”. Efter filmvisningen, kl. 12.30, föreläser Suzanne Osten.

IFS, Intresseföreningen för schizofreni och andra psykossjukdomar i Göteborg, är en förening som stöttar brukare, anhöriga och andra närstående genom föreläsningar, enskilda möten, samtalsträffar, kurser och mer därtill regelbundet.

IFS vill visa filmen i syfte att utbilda och informera om sjukdomen och vad det innebär att ha schizofreni eller andra psykossjukdomar och att det inte bara är den sjuke som drabbas.

Suzanne Osten är en svensk dramatiker, regissör, författare samt tidigare teaterchef och professor. Suzannes egen mamma fick diagnosen paranoid schizofreni till slut, dessförinnan var hon mycket deprimerad. Sjukdomen började efter skilsmässan från Suzannes far. Då, var Suzanne två år, sedan dess har hon inte sett pappan.

I januari i år belönades Suzannes film ”Flickan, mamman och demonerna” med en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll (Maria Sundbom). Filmen visar sjukdomen ur en mammas och dotters perspektiv vilket gör det hela intressant. Fokus i filmen är kärleken till föräldern och slitningen mellan förälderns bristande verklighetskontakt och verkligheten. Flickan Ti går mellan världarna, väldigt skickligt som barn kan göra.

Filmen är som en thriller och kärlekshistoria och är en påhittad historia men bygger mycket på Suzannes erfarenhet.

Mamman lever i ett drama som är lite färgat av kriget, agentromantik, och erotik. Situationen blir farlig när demonerna tar över hela mammans värld. Livsfarlig. Mamman är inte mamma längre. Det är som om hon har förvandlats till en demon. Så för att överleva tar Ti till sin fantasi och beslutar sig för att besegra mammans demoner. Viktigt att betona är att filmen har ett lyckligt slut.

Angelica berättar om sin tid som elev på Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Göt......

Bräcke diakoni Scen: Leva Scen & Bar

Hur är det att vara elev på Riksgymnasiet i Göteborg egentligen? Möt Angelica som går sitt sista år på gymnasiet och hör mer om verksamheten.

Djurassisterad terapi i vården

Bräcke diakoni Scen: Leva Scen & Bar

Habiliteringen Bräcke har lång erfarenhet av djurassisterad terapi för barn och ungdomar med svåra flerfunktionsnedsättningar. Hör om metoder och effekter av arbetet med hästar och hundar. Kom och inspireras!

Förskrivning av hjälpmedel – Socialstyrelsens nya stöd

Jeanette Adolfsson, Karin Thorheim Scen: Stora scenen

Ökad kunskap om förskrivning av hjälpmedel och mer delaktighet för användarna. Det är målet med Socialstyrelsens stödmaterial, som vänder sig till såväl förskrivare som chefer och övrig vård och omsorgspersonal

Jeanette Adolfsson och Karin Thorheim, utredare på Socialstyrelsen, avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården.

Suzanne Osten föreläser i samband med filmvisningen

Suzanne Osten Scen: Nya scenen

Föreläsning direkt efter filmvisningen.

LSS-utredningen – vart är den på väg?

Anders Viklund, Bräcke diakoni Scen: Leva Scen & Bar

LSS-utredningen följs med stort intresse. Många känner stor oro - är denna viktiga reform på väg att gå förlorad? Hur går tankarna hos utredarna? Kom och lyssna till ett samtal med Anders Viklund, huvudsekreterare i LSS-utredningen.

Ett gott samspel – Filmpremiär!

Carina Rådenmark, Linn Johnels Scen: Stora scenen

”Ett gott samspel" är ett utvecklingsprojekt där man har tagit fram en guide för att utveckla samspelet mellan personer med grav intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga och personal. Under föreläsningen kommer Linn Johnels och Carina Rådenmark från Eldorado att beskriva hur guiden kan användas och det är också premiärvisning för filmen med samma namn.

RättVisat – mitt digitala kommunikationspass

Bräcke diakoni Scen: Leva Scen & Bar

”Det bästa kommunikationshjälpmedlet som vi fått ta del av på sju år”. Hur låter jag när jag menar ”ja”? Vilken min visar jag när jag är ledsen? Vad tycker jag inte om när du gör?

Nya appen ”RättVisat – mitt digitala kommunikationspass” ger barn och unga med funktionsnedsättning ett nytt sätt att förmedla sig.

Tänk hälsoekonomi – sitt rätt

Bart Van der Heyden Scen: Nya scenen

HEA Medical har bjudit in den belgiska fysioterapeuten Bart Van der Heyden som föreläsare till mässan. Bart är specialiserad inom området rullstolssittande och har över 20 års erfarenhet som praktiserande sjukgymnast. Idag är Bart en åtråvärd föreläsare som berättar om sina erfarenheter kring positionering, förflyttning och sårbehandling för arbetsterapeuter och fysioterapeuter över hela världen.

Sign Up – Musik & Tecken

Sign Up Scen: Stora scenen

Sign Up spelar rock, pop och schlager med tecken. Sign Up består av Göran Hartman, Jan Terneby, Mats Larsson, Maria Krafft Helgesson & Nina Ahlsell. Gilla gruppen på Facebook https://sv-se.facebook.com/signupmusik/ eller kolla på Youtube (Sign Up musik och tecken) så får du höra och se gruppen, när du vill. Finns också på Instagram: www.imgrum.net/user/signupmusikochtecken/3788212976

 

Hjärnan måste få ha roligt också! - Ann Sörbo

Ann Sörbo, Bräcke diakoni Scen: Leva Scen & Bar

Ann Sörbo är rehabiliteringsläkare och konsultläkare på Rehabcenter Treklöverhemmet. Kom och lyssna när hon berättar om hur naturen, kulturen och miljön kan påverka lusten till och effekten av neurologisk rehabilitering.

Ann får sällskap av Sören Albertsson som visar sin uppfinning Godoc balansplatta. Plattan gör det möjligt för personer i rullstol att spela olika Wii-spel med träningssyfte. Träningen blir både nyttig och rolig, vilket är en viktig faktor för framgång. Plattan finns nu runt om i hela Sverige.

Skapa din egen frihet!

David Lega Scen: Nya scenen

Om att vara trygg i din rörelsenedsättning. Att känna självständighet och att finna stolthet i din unikitet.

Bildsamt - bilder som stöd i samtal om våld

Amanda Nyberg Scen: Stora scenen

Hur kan vi samtala om våld tillsammans med personer med kommunikationssvårigheter och kognitiva svårigheter? Personer med funktionsnedsättning är mer än dubbelt så mycket utsatta för våld jämfört med personer utan funktionsnedsättning. Projekt Bildsamt - bilder som stöd i samtal om våld syftar till att ta fram bildstödsmaterial för att kunna samtala om våld tillsammans med personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter inom bland annat skola, boende, daglig verksamhet, personlig assistans och socialtjänst.

Amanda Nyberg, logoped, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Dart Kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning

Att göra tillsammans - Inkludering i förskolan

Bräcke diakoni Scen: Leva Scen & Bar

Hur formar vi en förskola som inkluderar alla? En förskola som ser till att alla barnen utmanas, får lyckas och lära och chansen att bygga öppna relationer med varandra?

Specialförskolan Stegens samarbete med förskolan Spåret har skapat möjligheter att pröva olika sätt att inkludera barn med och utan funktionsnedsättning. Här ges en bild av hur pedagogerna skapat rätt förutsättningar, aktiviteter och miljöer för att göra alla delaktiga vid gemensamma aktiviteter. Hur förskolorna har delat upplevelser, lärt av varandra och sist men inte minst – haft roligt ihop.

Ny syn på hjälpmedel

Lise Lidbäck Scen: Nya scenen

Lise Lidbäck, Neuroförbundets förbundsordförand.

Neuroförbundets skuggutredning om hjälpmedel som belyser medlemmarnas behov och erfarenheter, presenteras. Slutsatsen är att en ny syn på hjälpmedel behövs.

Angelica berättar om sin tid som elev på Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Göt......

Bräcke diakoni Scen: Leva Scen & Bar

Hur är det att vara elev på Riksgymnasiet i Göteborg egentligen? Möt Angelica som går sitt sista år på gymnasiet och hör mer om verksamheten.

Our Normal – en ny digital mötesplats för familjer med barn med funktionsvariati......

Bräcke diakoni, Jenny Lindström Beijar Scen: Leva Scen & Bar

Hör Jenny Lindström Beijar berätta om sitt identitetssökande som nybliven förälder till ett barn med en funktionsvariation – och om hur det resulterade i att hon startade initiativet Our Normal. En helt ny digital mötesplats – skapad för att sänka trösklarna och göra det enkelt för familjer med barn med funktionsvariationer att ta kontakt med varandra.

Page 1
torsdag

Hjältar finns närmare än du tror!

Scen: Leva Scen & Bar

Ergin Özdemir har instiftat priset Årets Mångfaldsbragd som går till en individ och/eller organisation som har visat mod genom sitt handlande för mångfald och inkludering.

Att tillgängliggöra lärmiljöer

Maude Wildow Scen: Stora scenen

Maude Wildow, rådgivare Specialpedagogiska skolmyndigheten, presenterar SPSM:s värderingsverktyg med fokus på att aktivt och systematiskt arbeta med att tillgängliggöra lärmiljöer för alla barn och elever.

Även Handikappförbundens Projekt DATE:s nya lärmaterial för förskolan, förskoleklass-årsk 3, årsk 4-9 och gymnasiet kommer att presenteras.

Specialpedagogiska skolmyndigheten arbetar för att barn, unga och vuxna oavsett funktionsförmåga ska få förutsättningar att nå målen för sin utbildning. Det gör de genom specialpedagogiskt stöd, undervisning i specialskolor, tillgängliga läromedel och statsbidrag.

Filmvisning av Bad Mongo samt Hommage à la démence

Scen: Nya scenen

Bad Mongo (2011) Regi: Tomas Haglund och Oskar Sjödin. Produktion: Marionettfilm. Speltid: 28 minuter

Han lever ett liv långt bortom institutionernas rekommendationer. Han super, trashar cyklar och spelar bort sina pengar på poker. En film om Duong, som trots sin begränsade rörelseförmåga väljer att leva sitt eget liv och inte någon annans.

"Jag fastnade direkt för titeln ”Bad mongo” i SVT2. Det visade sig vara en originell svensk dokumentär om muskelsjuke Duong. Här utmanades många fördomar om människor i rullstol, och tilltalet var uppfriskande icke-präktigt. Resultatet blev en halvtimme som kommer att stanna kvar i minnet länge. Cecilia Gustavsson. Aftonbladet

Hommage à la démence (2013) Regi: Tomas Haglund Produktion: Marionettfilm Speltid: 28 minuter.

En låst demensavdelning. Dagarna passerar revy, flyktiga som minnen.

Carin sjöng en gång i en kör, sångerna har hon glömt. Nu drömmer hon om att få gå ut och köpa whiskey. Agnes älskar att dansa. I sin ungdom levde hon genom dansen. Hon ställde höga krav på sina kavaljerer. Berit tvivlar på att hon ska medverka i en film, trots att spåkorten sagt så. ”Vem vill filma en gammal käring?"

"En udda, underhållande och unik inblick i livet på ett demensboende." Julian McKinney, Doc Lounge.

Tomas Haglund är dokumentärfilmare, född 1972 i Eskilstuna. Under våren 2017 får dokumentärfilmen The Rocking Barber of Hisingen premiär. I höst färdigställs dokumentären Vi sjunger som vi vill. I skrivande stund förbereds inspelningen av kortfilmen You Came To Watch Me Drown.

Om min blogg och mitt liv - ett gott liv med stöd av personlig assistans

Simon Johansson Scen: Leva Scen & Bar

Jag heter Simon Johansson, är född med flera stora funktionsvariationer och har personlig assistans. Jag började blogga om att flytta hemifrån och fortsatte sedan av bara farten med en ny blogg. Min blogg: jagsimon.blogg.se

Handboll är mitt liv

Scen: Leva Scen & Bar

Albin Svensson, idrottsmedarbetare Föreningen Furuboda och Furuboda IF, kommer att berätta om sin resa från att sitta bredvid och titta på till att bli ledare och förebild för andra.

KomHIT – kommunikationsstöd i vårdsituationer

Ingrid Mattsson Müller Scen: Stora scenen

Det treåriga arvsfondsprojektet är avslutat, men KomHIT-modellen fortsätter att sprida sig.

Under denna föreläsning får åhörarna en presentation av KomHIT-modellen och de webbresurser som finns tillgängliga för alla.

Ingrid Mattsson Müller, logoped, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Dart Kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning

Sveriges tillgängligaste arena 2016

Peter Lilliecrona Scen: Leva Scen & Bar

På den internationella syntolkningsdagen, 12 mars, presenterade föreningen Syntolkning Nu i Sverige att Malmö opera valts till Sveriges tillgängligaste arena 2016. Idag kommer priset att överlämnas samtidigt som man talar en del om syntolkningens framtid och varför tillgänglighet kan vara så svårt. Har syntolkningen blivit en klassfråga?

Peter Lilliecrona/Syntolkning Nu.

Teckentrallarna

Scen: Leva Scen & Bar

Teckentrallarna är en teckenkör från gymnasieskolorna Mimers Hus och Trekungagymnasiet i Kungälv. Kören framför några under denna termin inövade sånger tillsammans med Peter Pop.

LSS – nytta för samhället

Anders Hansson, David Lega Scen: Nya scenen

LSS-reformen är satt under hård press från regeringen. Men LSS innebär också möjligheter och ger mycket tillbaka till samhället. David Lega, funktionshindrad, politiker och före detta elitidrottare, berättar om samhällsnyttan av LSS.

Intervjuare: Anders Hansson, Lystra personlig assistans.

Jag njuter så länge jag varar

Erik Ståhl Scen: Leva Scen & Bar

Erik Ståhl må börja och sluta varje dag med en allvarlig sjukdom, men med sin förmåga att njuta så länge han varar ”äger” han varje dag och lyckas hitta guldkornen som gör livet outsägligt vackert."

IN LIFE

Margret Buchholz Scen: Stora scenen

IN LIFE är ett treårigt forsknings- och utvecklingsprojekt som görs inom ramen för EU-satsningen Innovations Actions, Horizon 2020. Dart driver den del av projektet som fokuserar på kommunikationsstödjande hjälpmedel för äldre personer med kognitiva och/eller kommunikativa funktionsnedsättningar och minnesproblem. Projektet har utvecklat ett par appar som vi kommer att demonstrera.

Margret Buchholz, specialistarbetsterapeut, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Dart Kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning och doktorand på Sahlgrenska Akademin

Ökad delaktighet med hjälp av välfärdsteknologi

Elisabeth Lagerkrans Scen: Nya scenen

Myndigheten för delaktighet arbetar för ett samhälle där alla kan vara delaktiga oavsett funktionsförmåga. Ett av uppdragen från regeringen handlar om digitala tjänster. Detta arbete innebär bland annat att vi tar fram och sprider information om digitala tjänster och ger stöd till kommunerna vid användning och införande av välfärdsteknik.

Talare: Elisabeth Lagerkrans, utredare på Myndigheten för delaktighet.

Svensk funktionspolitik på export

Sylvia Augustinsson Scen: Nya scenen

14 levnadsberättelser som sätter individens värdighet i centrum = utställningen AccessAbility. 27 svenska designprodukter för en bättre vardag som lyfter förmågor och välkomnar mångfald = utställningen Design for Dignity. Sylvia Augustinsson, projektledare, Svenska institutet med gäster tar oss jorden runt på 30 minuter.

Besök våra utställningar AccessAbility och Design for Dignity i monter B02:22.

Fototävling! Tema: Liv & Rörelse

Scen: Stora scenen

De vinnande fotograferna koras under klang och publikens jubel på seminariescenen.

Tävlingen arrangeras av Dalheimers hus - Social resursförvaltning, Tidningen Föräldrakraft och Leva & Fungera - Svenska Mässan.

Skapa din egen frihet!

David Lega Scen: Nya scenen

Om att vara trygg i din rörelsenedsättning. Att känna självständighet och att finna stolthet i din unikitet.

Från Vintersol på Tenerife till Pjäshallen i Kviberg med Rullergruppen i Götebor......

Torsten Palm Scen: Leva Scen & Bar

Torsten Palm.

Om en aktiv fritid - Nyresurs

Scen: Leva Scen & Bar

 1. Vi vill skapa en mer aktiv fritid,

 2. Möjliggöra nya sociala sammanhang,

 3. Skapa inkludering i idrottsrörelsen.

Göteborg United Volleybollklubb och Nyresurs Funktionärsutbildning.