”Därför ställer vi ut på Leva & Fungera” – Tobii, världsledande inom eyetracking

En dator du styr med dina ögon. Som även kan uttala dina egna ord, genom att med blicken aktivera talsyntes. Det låter otroligt men är sant. Tobii har förändrat livet för tusentals människor som har svårt att röra sig eller svårt att tala.

Tobii är ett svenskt företag, världsledande inom ögonstyrning, eyetracking. På årets Leva & Fungera visar man sina nyutvecklade produkter som gjort fenomenal succé världen över. Företaget, som startades 2001, har idag 750 anställda, varav hälften i Sverige. Framgångssagan startade på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, där tre studenter fick en idé.
– De utvecklade en teknik för att följa hur folk tittade på skärmen, i marknadsförings- och forskningssyften, berättar Mats Reimers, försäljningschef på Tobii Dynavox.

2004 tog man nästa, avgörande steg: då hade man dragit slutsatsen att om man nu kan följa var folk tittar borde man också kunna styra med ögonen. Samma år lanserades den ögonstyrda tekniken, som totalt förändrat livet för många tusen rörelsehindrade över hela världen. Produkten är unik. Sitter man framför sin dator och vill klicka någonstans är det bara att fästa blicken på just den ikonen – och så händer det, precis på samma sätt som om man klickat med musen. Tekniken är genial: i enheten för ögonstyrning (som placeras under datorn eller är inbyggd i den) finns ljuskällor som skickar ut osynligt, infrarött ljus.
– Ljuset skapar en liten reflexion, en ljusprick på ögat. När du tittar ner rör sig pupillen nedåt, men den lilla pricken är kvar. Samma sak när du tittar uppåt eller åt sidorna, förklarar Mats Reimers.

Med hjälp av de varierande avstånden mellan pricken och pupillen räknar programmet ut exakt var på skärmen du fäster blicken – och öppnar just den ikonen.
– I början var man tvungen att sitta helt still för att det skulle fungera. Men med vår utvecklade produkt kan man röra huvudet fram och tillbaka, upp och ned – det fungerar ändå, försäkrar han.
– Det fungerar även om ljuset i rummet förändras, vilket ju gör pupillen större eller mindre.

Programmet behöver bara kalibreras en gång för varje användare. Och den mobila enheten, som liknar en datormus, fungerar lika bra till Windows-baserade bärbara datorer och läsplattor.
– Vi har även tagit fram en version som kan kopplas till en rullstol.
– Flera av våra användare har svårt att röra armarna, men vid diagnoser som CP eller ALS kan man också ha problem med talet, säger Mats.

Med blicken kan de då aktivera datorns talsyntes med förinspelade röstmeddelanden. Eller så får man upp en bild av ett tangentbord på skärmen och kan ta fram en bokstav i taget. I år blir femte gången Tobii ställer ut på Leva & Fungera.
– För oss är det helt rätt forum. Vi får värdefull input, möter både brukare och förskrivare, logopeder och andra specialister och även beslutsfattare i kommuner och landsting. Det är just de grupperna vi vill nå.